П`ятниця, 19.04.2024, 07:40
Недригайлівська інтернет-газета
Голос Посулля

Головна | RSS
Меню сайту
Форма входу
Наше опитування
Чи читаєте Ви нашу газету
Всього відповідей: 332
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Червень » 18 » ДЕПУТАТИ УХВАЛИЛИ ШІСТЬ РІШЕНЬ ТА ЗВЕРНУЛИСЯ ДО НАШОГО НАРДЕПА
14:01
ДЕПУТАТИ УХВАЛИЛИ ШІСТЬ РІШЕНЬ ТА ЗВЕРНУЛИСЯ ДО НАШОГО НАРДЕПА

18 червня 2017 року

   16 червня під головуванням очільника районної ради Івана Нанки відбулася дев’ятнадцята сесія, участь в якій взяли 20 з 34 обраних депутатів.

   У час, відведений для виголошення депутатських запитів, звернень та заяв, виступило кілька народних обранців.

   Першою своє обурення з приводу відключення електроенергії від двох 2-поверхових будинків у Коровинцях висловила депутат Ніна Щітка. За її словами, днями було досягнуто домовленості з районними енергетиками не вимикати електрику до серпня, а за цей час мешканці будинків вирішать питання щодо подальшої долі спільної електромережі. На сьогодні визначена на зборах уповноважена особа, яка займатиметься цією справою. Депутат запропонувала створити комісію по питанню електромереж у багатоквартирних будинках, а спроби відключити світло зараз назвала проявом рейдерства, геноциду і частково сепаратизму.

   Її колега по депутатському корпусу, начальник Недригайлівського РЕМу Юрій Токаренко на це зауважив, що жильці не виконують законодавства України, а для подальшого постачання струму слід створити об’єднання співвласникі багатоквартирного будинку (ОСББ), або визначитися з відповідальною управляючою компанією. Відповідний закон вступив у дію 1 липня 2015 року, але з того часу на його виконання практично нічого не зроблено і результатом такої безвідповідальності і бездіяльності мешканців будинків та органів місцевого самоврядування – сільських та селищних рад, стало вимушене відключення від електромережі. Підвідні електромережі багатоквартирних будинків перебувають у спільному користуванні і на балансі РЕМу ніколи не були. Дані мережі, як правило, знаходяться у аварійному стані і становлять загрозу життю людей.

   Лише Недригайлівський селищний голова надіслав відповідного листа і попросив ще часу на створення ОСББ чи визначення з управляючою компанією, - зазначив депутат Юрій Токаренко, - а голови у Тернах та Коровинцях самоусунулися від цього процесу.

   На запитання депутата Миколи Конотопа про механізм використання депутатських коштів на сесії було дано пояснення, що апарат районної ради цим займається, будуть внесені відповідні пропозиції від профільної комісії.

   Депутат з Вільшани Валентина Бабенко поцікавилася, чому в цьому році не проводяться щеплення собак і котів від сказу, на що головний лікар ветлікарні Микола Очкалас повідомив, що буквально цими днями в район доставили 2800 доз препарату і робота по щепленню розпочата.

   Депутат з Тернів Ніна Скоробагатько у своєму виступі висловила певне розчарування можливостями депутата районної ради, бо коли обиралася, вважала їх більш реальними. Також вона висловила незадоволення співпрацею з Тернівською селищною радою, адже районних депутатів про селищні сесії не повідомляють і на ці засідання не запрошують. Тому важко відповідати на запитання земляків про те, що там і як вирішують.

   Ніна Геннадіївна також висловила пропозицію знайти можливість, щоб змусити селищного голову періодично, як це передбачено чинним законодавством, звітувати перед громадою, бо у Тернах, на її переконання, дуже мало робиться на вирішення нагальних питань селища, зокрема, відсутнє постійне водопостачання, розбиті дороги, що до вокзалу не заїжджають маршрутки, відсутнє достатнє вуличне освітлення. Пояснення про брак коштів на усунення цих негараздів виступаюча не сприймає, бо, за її словами, і голова, і апарат отримують 200-процентні премії, а половина депутатів селищної ради є працівниками апарату. Ніна Скоробагатько також повторила запитання тернівчан – за що селищному голові на День селища дали грамоту, адже, на її думку, він не справляється зі своїми обов’язками, а день Тернів відбувся завдяки товариствам «Вікторія» та «Дружба-Нова».

   Голова районної ради Іван Нанка зазначив, що він не раз просив Тернівського селищного голову Володимира Подлєсного запрошувати на свої сесії депутатів районної ради. Також Іван Володимирович запропонував запросити Тернівського голову на сесію райради і послухати його відповіді на критичні зауваження.

    Далі за пропозицією президії районної ради, яка збиралася 13 червня, депутати вирішили взяти перерву на час спільного засідання постійних комісій, яке пройшло під головуванням очільника бюджетної комісії Олександра Осіннюго.

   З першого питання про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку району на цей рік інформувала начальник управління розвитку сільських територій РДА Надія Веретільник.

У підсумку було ухвалено рішення про внесення відповідних змін до зазначеної програми, які передбачають модернізацію та поліпшення матеріально-технічної та навчальної бази – реконструкцію будівель Коровинської та Вільшанської загальноосвітніх шкіл.

   Для Коровинської школи передбачено виділити з державного бюджету 4,35 млн. грн. і з місцевих (районного та сільського) – ще 483 тис. грн., а на Вільшанську – відповідно 2,16 млн. та 259 тис. грн. Ці кошти будуть витрачені на утеплення фасадів та горищ, заміну вікон і дверей навчальних закладів.

З другого питання порядку денного про зміни до районної програми соціального захисту населення на 2027-2021 роки інформувала заступник начальника управління праці та соцзахисту Галина Науменко.

   Депутати затвердили зміни, передбачивши таким чином виділення певних сум на соціальну підтримку та невідкладне лікування окремих жителів району. Зокрема 10 тис. грн. передбачили на матеріальну підтримку прийомної сім’ї , на вихованні якої дві дитини-інваліда, та на лікування 7 особам – від 1,5 до 5 тис. грн., а в одному випадку - 10 тис. грн.

   Наступним питанням депутати заслухали інформацію начальника фінуправління Павла Токаренка про внесення змін до цьогорічного районного бюджету.

   Сутність запропонованих змін полягає у збільшенні районного бюджету на 730 тис. грн., які прийшли в район як субвенція з Державного бюджету відповідно до розпорядження Кабміну.

   Зрозуміло, що це заслуга нашого народного депутата Миколи Лаврика, але ці кошти урядовим рішенням спрямовують практично лише на галузі освіти та охорони здоров’я лише двох сільрад – Коровинської та Томашівської. Аналогічна ситуація була наприкінці грудня минулого року, коли наша районна рада затверджувала зміни до районного бюджету, тоді гроші з Києва прийшли теж винятково лише для Коровинець і Томашівки.

   З цього приводу, стосовно непропорційного і вибіркового надання державних субвенцій висловили своє обурення депутати Сергій Свириденко, Ніна Скоробагатько та Вільшанський сільський голова Михайло Мельніков.

   Очільник вільшанської громади повідомив, що надіслав листа народному депутату зі списком необхідного, бо за два останні роки Вільшана нічого не отримала, на що голова районної ради Іван Нанка зауважив, що цей вільшанський перелік буде в одній з наступних постанов уряду, а потім будуть і Терни.

   Депутат Сергій Свириденко у своєму виступі загострив увагу на давно проблемному і актуальному питанні щодо відновлення артсвердловини у Шовковиці. У відповідь на сесії прозвучала інформація, що ця свердловина у державному реєстрі з’явилася лише на тому тижні, а відтак раніше не було змоги передбачати її реанімацію та кошти на це.

   Підсумовуючи розгляд цього питання, головуючий Олександр Осінній вніс пропозицію голові райради довести до відома народного депутата Миколи Лаврика думку депутатів про непропорційний розподіл державних коштів, прийняти відповідне депутатське звернення, що і було підтримано його колегами.

   Наступним рішенням депутати в зв’язку з нещодавнім обранням нових депутатів до складу районної ради внесли рішення про внесення змін до складу постійних комісій. Депутат Людмила Слиш була обрана до мандатної комісії, а Григорій Таранченко – до комісії з питань соціально-економічного розвитку села.

   П’ятим питанням порядку денного районна рада розглянула зміни до освітянської мережі в новоутвореній Вільшанській ОТГ, якій школи будуть передані з 1 січня наступного року.

   Було прийняте рішення визначити Вільшанську школу опорною, а також реорганізувати з 30 червня у її філії шляхом злиття Козелянську, Деркачівську та Комишанську школи.

   Це рішення попросив підтримати сільський голова Михайло Мельніков. Також депутати вислухали думку директорів шкіл з Козельного та Комишанки – Михайла Будка та Любові Сітало.

   Депутат Сергій Свириденко зауважив, що термін подачі цього питання порушує регламент районної ради, а також висловив думку, щоб новостворена громада приймала сама рішення по даних навчально-виховних закладах.

   Голова райдержадміністрації Руслан Лаврик зазначив, що 1 січня 2018 року вільшанська громада має отримати субвенцію на освіту, а вже до 1 вересня ми маємо підготувати їм базу, якою вони будуть користуватися. У нас є 2,5 місяці і ми планово до цього йдемо.

   Також на сесії депутати Сергій Свириденко та Анатолій Кужель висловили стурбованість останніми невдалими виступами нашої районної футбольної команди «Іскра», на фінансування якої витрачаються кошти районного бюджету. Профільний заступник голови РДА Ігор Борисовський відповів, що в команді немає ключових гравців і зараз їде їх пошук.

   Останнім депутати розглянули питання про виведення районної ради зі складу засновників ряду бюджетних установ спільної комунальної власності територіальних громад району. Підсумковим рішенням районна рада вийшла зі складу засновників Недригайлівського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, БДЮТ, ДЮСШ. Засновником цих позашкільних закладі освіти тепер є Недригайлівська селищна рада.

   По закінченню спільного засідання постійних комісій районної ради продовжилося пленарне сесійне засідання, на якому депутати практично без обговорення ухвалили рішення з усіх 6 питань порядку денного.

Ігор СКРИПЧЕНКО

Переглядів: 551 | Додав: Golnedr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Панорама району
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту
Зроблено на замовлення газети "Голос ПОСУЛЛЯ"