Середа, 17.04.2024, 00:06
Недригайлівська інтернет-газета
Голос Посулля

Головна | RSS
Меню сайту
Форма входу
Наше опитування
Чи читаєте Ви нашу газету
Всього відповідей: 332
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Січень » 28 » РОБОТУ ГОЛОВИ РАЙОННОЇ РАДИ ВИЗНАЛИ ЗАДОВІЛЬНОЮ
15:24
РОБОТУ ГОЛОВИ РАЙОННОЇ РАДИ ВИЗНАЛИ ЗАДОВІЛЬНОЮ

28 січня 2017 року

   Минулої п'ятниці, 27 січня, відбулося засідання чотирнадцятої сесії районної ради, участь в роботі якої взяли 27 депутатів.

   Перед початком розгляду питань порядку денного депутати заслухали інформацію голови районної виборчої комісії Олександра Тихонова, який повідомив, що в зв'язку з тим, що три депутати районної ради - Анатолій Кущ та Петро Постіл від Аграрної партії, а також Ігор Зеленський від ВО "Батьківщина",  склали свої повноваження, оскільки були обрані депутатами Недригайлівської селищної об'єднаної громади, то рішенням виборчої комісії депутатами районної ради обрані інші люди по партійних списках. Так новообраними депутатами стали Микола Очколас, Галина Темченко та Михайло Тимченко. Однак двоє останніх написали заяву про складання ними повноважень депутатів у зв'язку зі станом здоров'я. Таким чином районна рада на сесії розглянула питання про припинення їх повноважень. Хто буде далі обраний депутатом відповідно до партійних списків, визначить районна виборча комісія на своєму найближчому засіданні.

   Далі, затвердивши порядок денний з 14 питань, депутати заслухали звіт  про  роботу  голови   районної  ради.

   Із виступу голови районної ради Івана Нанки:

   Районна рада сьомого скликання обрана на чергових виборах до місцевих рад 25 жовтня 2015 року за пропорційною виборчою системою за виборчими списками місцевих організацій політичних партій і нараховує 34 депутати. В ній представлені 7 політичних партій.

   Районна рада сьомого скликання працює злагоджено, незважаючи на різні політичні уподобання й розбіжності.  На першій же сесії утворені робочі органи ради - постійні комісії і президія.

   Основна робота над рішеннями ради проходить саме в комісіях, де відбувається відкрите і широке обговорення всіх питань.

   Прийняттю районною радою виважених рішень значною мірою сприяла робота президії, на засіданнях якої досягалися узгоджені пропозиції і рекомендації як комісій, так і окремих депутатів

   Протягом звітного періоду відбулося 14 пленарних засідань, 24  засідання постійних комісій. Комісіями розглянуто 176 питань, прийнято 173 рішення.

   Серед них: 18 нових регіональних програм, 12 питань про внесення змін і доповнень до діючих програм, 8 питань про хід виконання районних програм, 21 бюджетне питання, 22 питання комунальної власності, 1 питання соціального захисту і 12 рішень, що стосуються законності та правопорядку, регламенту роботи районної ради сьомого скликання та інші.

   У звітному періоді спільно з виконавчим апаратом районної ради ми намагалися  якісно підготувати роботу постійних комісій районної ради, продовжували практикувати як спільні засідання постійних комісій, так і засідання окремих постійних комісій по розгляду питань, що відносяться до їх компетенції. В організації роботи комісій ми намагалися враховувати зауваження та побажання кожного депутата ради. У звітному періоді було проведено 24 засідання постійних комісій, розглянуто 176 питань. Постійною комісією з питань освіти, охорони здоров'я, культури, соціального захисту населення, молодіжної політики, фізкультури та спорту було проведено виїзне засідання комісії в Недригайлівській ЦРЛ.

   За звітний період до районної ради надійшло 98 звернень від громадян. Також надійшло 5 звернення депутатів, в яких було порушено 9 питань. Здебільшого заявники торкались питань соціального захисту, функціонування житлово-комунального господарства, земельних відносин, роботи закладів охорони здоров'я, освіти, культури, охорони правопорядку, боротьби з корупцією, питання транспортного сполучення. 

   За минулий рік видано 92 розпорядження з основної діяльності. Згідно з графіком прийому проводиться особистий прийом громадян головою та заступником голови районної ради. Крім того, головою та заступником голови проводились прийоми громадян в сільських та селищних радах району. В ході проведення прийомів найбільш актуальними питаннями, з якими зверталися наші жителі, були питання транспортного сполучення, соціального захисту населення, зайнятості, регулювання земельних відносин, пенсійного забезпечення,допомоги учасникам АТО та інші. Звичайно не всі проблеми вдалося вирішити, особливі труднощі виникають при вирішенні питань із значними фінансовими потребами .

   Протягом першого року депутатської каденції VII скликання до районної ради надійшло 219 листів від органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, підприємств та організацій різних форм власності. Загальна кількість вихідної кореспонденції склала 458 листів за підписом голови районної ради. За звітний період до районної ради надійшло 5 депутатських звернень, які було розглянуто згідно з вимогами чинного законодавства.

   Сьогодні в Україні відбувається початковий етап адміністративно-територіальної реформи - процес добровільного об'єднання територіальних громад. Адміністративно-територіальний устрій країни є однією з найголовніших характеристик державної системи, тому депутатський корпус та апарат районної ради не залишалися осторонь даного питання. Можна сказати що своєрідною "першою ластівкою" в процесі об'єднання стала Недригайлівська об'єднана територіальна громада, яка утворилася в результаті добровільного об'єднання нещодавно. З січня 2017 року Недригайлівська селищна рада перейшла на прямі міжбюджетні відносини в системі державного бюджету України. Сподіваюся, що найближчим часом буде завершено утворення Вільшанської об'єднаної громади.

   Протягом звітного періоду голова районної ради брав участь у засіданнях колегії районної державної адміністрації, пленарних засіданнях сесії Сумської обласної ради, координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, брав участь у роботі організаційних комітетів по підготовці та проведенню державних свят і урочистих заходів на території селища та району. Керівництво районної ради та представники депутатського корпусу також брали активну участь у відзначенні Дня села в населених пунктах району, які  проходили у 2016 році.

   У звітному періоді постійна увага приділялась забезпеченню прозорості, гласності роботи районної ради, оперативному інформуванню населення щодо її діяльності в сесійний та міжсесійний періоди, доведенню до відома населення повідомлень про прийняті рішення та їх виконання, реагування на депутатські запити і звернення громадян. Налагоджена співпраця з представниками засобів масової інформації, на сторінках районної газети постійно висвітлюється робота нашого органу. Створено сайт районної ради, хоча слід відмітити самокритично, що інформація сайту поновлюється не щоденно, і найближчим часом це питання буде виправлено.  

   Підсумовуючи нашу роботу у звітному періоді, особливу увагу слід приділити питанням управління майном спільної власності територіальних громад сіл та селищ району, адже  право володіння і розпорядження майном є однією з головних ознак матеріальної та фінансової автономії органу місцевого самоврядування. Ефективне управління майном є суттєвим джерелом наповнення районного бюджету і засобом реалізації соціально-економічної політики в регіоні. Тож саме на вирішення цього питання спрямовувались наші зусилля.

   За звітний період Недригайлівською районною радою сьомого скликання розглянуто 22 питання, які безпосередньо стосуються спільної комунальної власності територіальних громад району.

   Перед розглядом цих питань на сесії балансоутримувач та постійна комісія районної ради з питань комунальної власності, будівництва, промисловості, комунального, побутового та торговельного обслуговування населення детально їх вивчають та надають пропозицїї щодо проектів рішення, або повертають на доопрацювання. В разі необхідності вивчення проблеми проходить безпосередньо на об'єкті.

   По результатах інвентаризації майна спільної комунальної власності територіальних громад району радою затверджено Перелік майна спільної комунальної власності територіальних громад Недригайлівського району, в якому налічується 68 об'єктів.

   У відповідності до чинного законодавства балансоутримувачі майна спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ району отримали законне право проведення конкурсів по здачі в оренду .

   За звітний період отримано 218198,4 грн. (з них до районного бюджету надійшло - 109099,2 грн., балансоутримувачі одержали - 109099,2 грн.)

   В питанні будівництва, розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів району та з метою забезпечення населення якісною питною водою за звітний період проведена відповідна робота в рамках Проекту ЄС ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3".

   У числі пріоритетів діяльності районної ради є соціальний захист населення. В районі проводиться робота по реалізації державної політики щодо соціальної підтримки малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, інвалідів I чи II групи внаслідок психічного розладу.

   Видатки на соціальний захист проведені в сумі 91783435 грн., що становить 99,9% до призначень на звітній період.

   Станом на 1 січня 2017 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебувало 1259 сімей, як отримувачів допомог відповідно до Законів України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" та "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Всього за 2016 рік на виплату зазначених допомог перераховано коштів у сумі 19 млн. грн. Заборгованість по виплаті допомог відсутня.

   Звітуючи сьогодні про свою діяльність,  діяльність ради, важко зосередитись виключно на питаннях повноважень райради, виписаних відповідно до норм чинного законодавства,

   Я не можу зробити вигляд, ніби нічого не відбувається, немає війни на Сході, не було Майдану і не гинуть наші хлопці.

   З початком війни на Сході України депутатський корпус, виконавчий апарат районної ради, районна державна адміністрація, сільські ради району взяли найактивнішу участь в наданні матеріально-фінансової допомоги нашим військовим в зоні антитерористичної операції.

   Районна рада та депутати, сільські та селищні голови постійно сприяють здійсненню відправки допомоги нашим воїнам всіх необхідних речей та продуктів харчування. Щира подяка  всім, хто відгукнувся і вніс свою частку в благодійну справу. Не залишаймося осторонь нашої спільної біди. І надалі будемо підтримувати воїнів у такій нелегкій справі, адже саме вони відстоюють мирне небо і спокій на нашій землі та в наших оселях

   Окремо хочу подякувати районній державній адміністрації та сільським, селищним радам району за надання допомоги учасникам антитерористичної операції в частині виділення земельних ділянок

   Станом на 1 січня 2017 року до бази даних внесено 122 демобілізованих учасників антитерористичної операції та 2 родини загиблих учасників антитерористичної операції.

   Також у своєму звіті голова районної ради Іван Нанка докладно інформував про розвиток у районі у 2016 році галузей освіти, охорони здоров'я, культури, спорту, молодіжної політики та аграрного сектору,.

   По закінченні звіту депутати перейшли до запитань та обговорення.

   Депутат Ніна Щітка поцікавилася надходженням коштів за оренду ТОВ "Лія-2008" триповерхової будівлі колишньої лікарні с. Коровинці і отримала відповідь, що у минулому році відбулися засідання Господарських судів, рішення яких поки що не виконується. Разом з тим, запевнив голова райради, прокуратура доведе цю справу до кінця.

   Виступаючи в обговоренні, депутат Олександр Кушніренко зазначив, що не почув у звіті аналіз виконання районного бюджету, інформацію про придбання транспорту для освіти і медицини, а також хотів би почути аналіз використання комунального майна, в тому числі, і порівняно з минулими роками.

   Голова районної ради відповів, що районний бюджет 2016 року виконано повністю, а близько 2 млн. грн. ще й перейшли на 2017 рік. Також вирішується питання з придбанням шкільних автобусів, яких планується закупити 5-6 одиниць.

   Олександр Кушніренко також висловив побажання, щоб звіт голови був стислішим, візуалізований, містив більше анатітичних матеріалів, а не лише констатував цифри і факти. Він запропонував роботу районної ради визнати задовільною, а звіт її голови взяти до відома.

   Щодо запитання головного лікаря ЦРЛ про незабезпеченість галузі по зарплаті, голова районної ради Іван Нанка повідомив, що з затвердженням 15 лютого постійного бюджету і це питання буде вирішене.

   Депутат Ніна Скоробагатько у своєму виступі підкреслила, що ловою ради і депутатським корпусом зроблено за рік чимало, і на сесіях, і на засіданнях комісій розглядалося широке коло питань, робився їх детальний аналіз. Вона закликала колег не шукати ворогів, а працювати більш злагоджено і згуртовано, разом вирішувати проблеми і усувати недоліки.

   Депутат Олександр Осінній підтримав пропозицію визнати річну роботу задовільною, а звіт очільника ради взяти до відома. - Добре, що ми працюємо над питаннями водопостачання, але не слід забувати і про водовідведення, - продовжив у виступі голова бюджетної комісії. - На цей паралельний процес слід звертати увагу реалізаторів програми ПРООН. Також він торкнувся тем покращення стану автобусного сполучення в районі і відвідування депутатами засідань постійних комісій, яка бажає бути кращим.

   Підсумковим рішенням депутати визнали роботу районної ради за рік, що минув, задовільною, а звіт голови районної ради взяли до відома.

   По другому питанню порядку денного про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності місцевої прокуратури за період другого півріччя 2016 року районну раду інформував керівник  Роменської місцевої прокуратури, старший радник юстиції Володимир Кузченко, який зокрема зазначив, що діяльність місцевої прокуратури спрямована на зміцнення законності і правопорядку у регіоні та ефективне виконання її працівниками визначених законом завдань і функцій.

   Упродовж 2016 року на території Недригайлівського району  зареєстровано 2776 заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. З них 401 - з ознаками кримінального правопорушення.

   94 кримінальні правопорушення розкриті. Відсоток розкриття становить 39,8% при середньообласному - 45,2%.  У 2016 році в Недригайлівському районі спостерігалася тенденція до росту як загальної злочинності, так і окремих її проявів. У порівнянні з 2015 роком на 16,7 % збільшилася загальна кількість вчинених злочинів, в тому числі тяжких - на 18,4%, середньої тяжкості - на 44,1%, невеликої тяжкості - на 1,1%. Водночас, рівень особливо тяжких злочинів зменшився на 66,7%.

   Мав місце ріст рівня корисливих злочинів проти власності (132 проти 107 або +23,4% до рівня 2015 року). При цьому зростання відбулося за рахунок крадіжок (+19,1%) та шахрайств (+37,5%). Водночас, кількість розбоїв в Недригайлівському районі зменшилась на 75%.   

   Завдяки вжитим правоохоронцями заходам виявлено в п'ять разів більше фактів вчинення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (15 проти 3 у 2015 році). В той же час активізація діяльності в цій сфері відбулася лише за рахунок виявлення некваліфікованих злочинів - незаконного зберігання наркотичних речовин без мети збуту. Водночас правоохоронцями не виявлено жодного факту вчинення кваліфікованих злочинів. Тобто працівники поліції не приділяють достатньої уваги документуванню незаконної діяльності осіб, які здійснюють виробництво, придбання і зберіганням з метою збуту чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів. 

   Суттєво зріс рівень злочинів проти безпеку руху та експлуатації транспорту (+150%), в тому числі порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (+144,4%). Вдвічі збільшилася кількість незаконних заволодінь транспортними засобами.  

   Завдяки здійсненню профілактичних заходів вдалося не допустити росту злочинності в підлітковому середовищі (-33,3% до рівня 2015 року). 

   При зменшенні кількості злочинів, вчиненими особами, що перебували в стані алкогольного сп'яніння (-60%), відбувся ріст рецидивних злочинів на 9,15%.      

   Роменською місцевою прокуратурою вживалися заходи координаційного характеру, якими зусилля правоохоронних органів регіону направлялися на ефективну протидію злочинам та іншим правопорушенням. За участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, засобів масової інформації проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів регіонів, що підпадають під юрисдикцію місцевої прокуратури, та міжвідомча нарада за участю керівників органів національної поліції, органів та служб у справах дітей, на яких обговорені стан протидії загальній злочинності та окремим її проявам.

   Завдяки вжитим заходам розкрито цілий ряд резонансних злочинів, вчинених на території регіону, що підпадає під юрисдикцію Роменської місцевої прокуратури, в тому числі  6 умисних вбивства,  5 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 282 крадіжок, 14 грабежів. До різних видів покарання засуджено 347 осіб. 

   Враховуючи актуальність проблеми корупції і її розповсюдженості в державі, значні зусилля правоохоронців направлялися на її протидію. 

   Упродовж минулого року працівниками прокуратури виявлено 17 фактів вчинення адміністративно караних корупційних правопорушень.  Складено адміністративні протоколи стосовно 11 осіб. За результатами їх судового розгляду 8 осіб притягнуто до відповідальності з накладенням штрафів на загальну суму 27 тис. грн. Заявлено позов про стягнення 9300 грн. збитків, заподіяних корупційним правопорушенням. На усунення причин та умов, що сприяли вчиненню таких правопорушень внесено 32 подання, які розглянуті та задоволені.

   Виявлено 7 фактів вчинення особами корупційних злочинів. Стосовно  9 осіб обвинувальні акти спрямовані до суду. 

   При здійсненні нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при розслідуванні та розкритті злочинів слідчим надано 420 письмових вказівок, скасовано 72 незаконні постанови про закриття кримінальних проваджень, виявлено 17 кримінальних правопорушень, які раніше не обліковані та внесено по них відомості до ЄРДР.

   На усунення порушень при реєстрації заяв і повідомлень про вчиненні кримінальні правопорушення та здійснення досудового розслідування злочинів прокурором внесено 25 подань, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 28 працівників поліції.

   Перевірено 220 оперативно-розшукових справ, внесено 7 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 осіб (5 працівників поліції та 1 працівник пенітенціарної служби). Надано 38 письмових вказівок, скасовано 2 незаконні постанови про заведення оперативно-розшукових справ та 4 про їх закриття.

   У сфері представництва інтересів громадян та держави в судах пред'явлено 74 позови на загальну суму 26 млн. 419 тис. грн. Задоволено 50 позовів на суму 10 млн. 227 тис. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами 8 млн. 096 тис. грн.

   Забезпечено участь у розгляді 285 справ, які слухалися судами за правилами цивільного, адміністративного судочинства, а також в порядку окремого провадження.

   Реально виконано рішення судів на суму 738 тис. грн., у тому числі до бюджету - на суму 134 тис. грн. За рішеннями звітного року реально стягнуто 269 тис. грн., в тому числі до бюджету - 53тис. грн.

   В порядку відомчого контролю внесено 16 скарг на дії, рішення та бездіяльність державних виконавців, які розглянуті та задоволені.

   Представницьким способом забезпечено ефективне реагування на порушення конституційних прав дітей, передусім захист їх соціальних, майнових та житлових прав. На захист прав дітей заявлено 12 позовів на загальну суму 9 млн. 778 тис. грн. Задоволено 15 позовів на суму 8 млн. 069 тис. грн. 

В ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 93 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 24 посадовця.

   Забезпечено участь у розгляді судом 285 кримінальних проваджень з постановленням вироків. Стан апеляційного реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях становить 95,4%.  

   Розглянуто 700 звернень, з яких вирішено-375, задоволено з вирішених - 9, направлено в інші відомства - 316.

   По закінченні звіту керівник прокуратури відповів на запитання депутатів Валентини Бабенко та Олександра Осіннього щодо досудового розслідування виявлених у 2015 році незаконних посів гречки під Гринівкою та про заходи щодо припинення нападів на жінок з метою пограбування у Недригайлові.

   Наступним питанням депутати заслухали звіт голови районної ради про здійснення державної регуляторної політики виконавчим апаратом районної ради у 2016 році, а також ухвалили рішення про затвердження районної програми соціального  захисту  населення  на  2017-2021 роки.

   Під час розгляду питання про  внесення  змін  до  районного  бюджету  на  2017  рік перед колегами виступила депутат Валентина Бабенко, яка передала занепокоєння педагогів позашкільної ланки, зокрема БДЮТ та ДЮСШ, стосовно початку виплати підвищених зарплат аж з 1 вересня 2017 року. Валентина Дмитрівна значну частину свого виступу присвятила суспільність значимості роботи позашкільних закладів і її підтримала депутат Ольга Глущенко, яка пояснила про аналогічну ситуацію, що склалася в закладах дошкільного виховання.

   Заступник голови районної ради Анатолій Кужель зазначив, що наразі йде обговорення про передачу об'єднаним громадам шкіл,  а також про передачу їм закладів позашкільної освіти. Але поки що стратегія безболісного переходу не напрацьована.

   Голова профільної комісії районної ради Олександр Осінній вніс пропозицію, щоб відділ освіти порахував, скільки коштів необхідно для підвищення зарплати цій категорії педагогів, а потім знову повернутися до розгляду даного питання.

   Наступними рішеннями депутати затвердили план роботи районної ради на 2017 рік, підтримали рішення Тернівської селищної ради про  зміну  назви  села  Черепівка  на  село  Мала  Черепівка Тернівської  селищної  ради та затвердили ліквідаційний баланс Великобудківського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів.   

   Перейшовши до розгляду трьох земельних питань, депутати позитивне рішення ухвалили лише по одному з них - затвердили технічну документацію з  нормативної  грошової  оцінки  земельної  ділянки  державної  власності,  яка  знаходиться  в  користуванні  ТОВ  "Агробізнес  ТСК"  загальною  площею  2,7223  га  для  іншого  сільськогосподарського  призначення,  що  розташована  за  межами  населеного  пункту  на  території  Рубанської  сільської  ради  Недригайлівського  району.

   Рішення ж про затвердження  технічної  документації  з  нормативної  грошової  оцінки  земельних  ділянок  громадянину Пігулю  Володимиру для  ведення  фермерського  господарства  за  межами  населених  пунктів  на  території  Тернівської  селищної  ради, а також технічної  документації  з  нормативної  грошової  оцінки  земельної   ділянки, що  надається  в  оренду гр. Сергієнку  Володимиру для  ведення  фермерського  господарства,  розташованої  за  межами  населених  пунктів  на  території  Недригайлівської  селищної  ради,  не були прийняті.

   Головними аргументами проти затвердження цих рішень було те, що обласне управління земельних ресурсів при наданні земель в оренду не запитує думки депутатів районної ради, що не всі учасники АТО нашого району ще отримали земельні ділянки, і що підприємці, які орендують землю, та їх підприємства зареєстровані не в нашому районі.

   Також района рада ухвалила рішення про про  дострокове  припинення  повноважень  депутатів  районної  ради Михайла Тимченка та Галини Темченко.

 

 

Переглядів: 1067 | Додав: Golnedr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Proverga12g  
0
http://transla.net/motoryzacja/wplyw-unii-europejskiej-na-rozwoj-transportu
Buying a new or used vehicle can be quite a challenging process if you do not know what you will be performing. By educating yourself about automobile store shopping prior to visit the car dealership, you can make things less difficult yourself. The following advice may help your following shopping journey be pleasurable.

Usually provide a technician together when looking for a new automobile. Car retailers are popular for offering lemons and you may not desire to be their next target. Whenever you can not get a auto mechanic to think about automobiles along, at the very least make sure that you have him evaluate your ultimate decision before buying it.

Know your limitations. Before starting buying for your next automobile or vehicle, make a decision how much you can afford to pay, and stay with it. Don't neglect to include interest in your estimations. You can expect to pay out around 20 percent as a down payment at the same time, so be well prepared.

Before attending a dealership, know what kind of motor vehicle you need. Investigation all you choices prior to shopping so you can evaluate which works best for your budget and household requires. Seek information to find out just how much you ought to be paying for a prospective vehicle.

Before you sign any agreement take the time to study every single series, such as the fine print. If you have anything at all listed that you do not comprehend, do not indication till you receive an solution that you just comprehend. Unsavory salesmen can use an agreement to insert several fees which were not discussed.

If you keep the previous assistance in your mind the very next time that you go buying a car, you may be more prone to obtain a good package. Purchasing a automobile lacks to become a frustration. Simply use the tips using this write-up and you may receive the car you desire with a very good selling price.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Панорама району
Пошук
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Зроблено на замовлення газети "Голос ПОСУЛЛЯ"