П`ятниця, 29.03.2024, 12:28
Недригайлівська інтернет-газета
Голос Посулля

Головна | RSS
Меню сайту
Форма входу
Наше опитування
Чи читаєте Ви нашу газету
Всього відповідей: 332
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Листопад » 7 » СВОБОДА СЛОВА І КОРОВИНСЬКІ ВИБОРИ
13:48
СВОБОДА СЛОВА І КОРОВИНСЬКІ ВИБОРИ

7 листопада 2017 року

   Минулого четверга, 2 листопада, за ініціативи ряду сільських голів у малому залі адмінбудинку Недригайлова відбулося засідання «круглого столу», присвяченого підсумкам виборів у Коровинській ОТГ, що пройшли 29 жовтня цього року. Цей захід проводився під головуванням керівництва районної ради і проходив уперше. Ні після виборів до Недригайлівської ОТГ, ні після виборів до Вільшанської ОТГ їх підсумки на такому рівні не обговорювалися.

   Як повідомив учасникам засідання заступник голови районної ради Анатолій Кужель, була ініціатива провести круглий стіл і обговорити виборчу кампанію в Коровинцях, запрошувалися представники політичних партій, які брали участь у виборчій кампанії та представники деяких громадських організацій, але не всі прибули.

   Як потім стало відомо, обмінятися думками за «круглим столом» запрошувалися 9 районних осередків партій (прибули лише три), та 5 громадських організацій (був представник лише від однієї).

   Першому слово надали голові Коровинської виборчої комісії Григорію Касяну, котрий докладно інформував про хід підготовки, проведення та результати виборів Коровинського сільського голови та депутатів Коровинської сільради. Зокрема голова розповів, що хід виборів контролювала громадська організація «Опора», основним зауваженням від якої було те, що під час друку бюлетенів не було спостерігачів від партій. Явка виборців по Коровинській ОТГ була найвища в області, а відтепер своїх виборців у новообраній сільській раді представлятимуть 15 депутатів від Коровинець, 6 – від Томашівки та 1 - від Рубанки. Офіційних скарг до виборчої комісії під час виборів не надходило.

   Далі на засіданні виступили представники районних осередків партій «Батьківщина» та БПП «Солідарність» Анатолій Кужель і Іван Нанка, Вільшанський сільський голова Михайло Мельніков, Коровинський сільський голова Сергій Шило, Тернівський сільський голова Володимир Подлєсний, Засульський сільський голова Іван Гордієнко, Червонослобідський сільський голова Григорій Сендецький, Курманівський сільський голова Валерій Глущенко, Сакунихський сільський голова Лариса Осіння, представник громадської організації учасників АТО Анатолій Чорненко, представники районної організації Аграрної партії Анатолій Кущ та Геннадій Антоненко, а також редактор «Голосу Посулля» Ігор Скрипченко. Більшість виступаючих зачіпали тему децентралізації та формування ОТГ в нашому районі, а також проведення передвиборної агітації на сторінках газети «Голос Посулля». Щодо останнього, то на адресу редактора звучали звинувачення у тому, що в газеті була надруковано матеріал передвиборної агітації «Не тоді перед виборцями звітують як на вибори ідуть», бо ряд виступаючих вбачають в ньому не критику, а передвиборний «бруд».

   Анатолій Кужель підкреслив, що Коровинський сільський голова «не заслуговує того бруду, який вилитий на нього». На його думку, під час виборчої кампанії в газеті треба рекламувати себе, а не виступати проти інших. Іван Нанка наголосив, що адміністративного тиску від влади не було, ніхто не заважав у веденні передвиборчої кампанії. Він висловився теж проти публікації подібних матеріалів у районній пресі.

   Михайло Мельніков зазначив, що у Вільшанській ОТГ виборчий процес був чесний і прозорий. Під час виборів у Коровинській ОТГ у районній газеті багато фактів перекручено, особливо там, де стосується коштів, що «зайшли» у Коровинську сільраду, бо це говорить за авторитет керівника, а не навпаки. На його думку, такі матеріали слід маркувати як «антиреклама», щоб не дезорієнтувати виборця.

   Сергій Шило висловив побажання, щоб такі зустрічі з представниками партій та громадських організацій надалі проводилися не після, а перед виборами. Він подякував виборцям за їх громадянську позицію і підкреслив, що він голова не 67%, які за нього проголосували, а всіх жителів громади. А пресі сільський голова побажав бути об’єктивною.

   Володимир Подлєсний поділився з колегами проблемами з утворенням Тернівської ОТГ, а також повідомив, що після публікацій передвиборної агітації по Коровинцях він вирішив поки що не друкувати в районці раніше підготовлений матеріал про роботу керівництва Тернівської селищної ради.

   Іван Гордієнко підкреслив, що на представників преси місцева влада не може тиснути, і добре, що вони незалежні. Є ряд важливих тем, які мають широко висвітлюватися на сторінках районної преси – це, в першу чергу, надання людям субсидій, наміри відключити електроенергію від багатоквартирних будинків, надання нотаріальних послуг в селах об’єднаних громад та інші. Він порадив журналістам бути ближче до нагальних проблем людей і об’єктивно висвітлювати стан справ у наших селах.

   До речі, Тернівський селищний голова, продовжуючи тему нотаріальних послуг на селі, повідомив, що мешканці Хоружівки та Маршалів - сіл, які належать до Недригайлівської ОТГ, приїжджають тепер в Терни посвідчувати договори та довіренності.

   Григорій Сендецький у своєму виступі не раз підкреслював, що керівництво сільських рад працює для людей. Він закликав дивитися людям в очі прямо, вести з ними відверту розмову і перейматися їхнім наболілим. Також він закликав колег вирішувати питання колегіально, гуртом.

   Валерій Глущенко побажав пресі, щоб матеріали підписувалися справжніми іменами авторів.

   Лариса Осіння побажала всім співпраці та взаєморозуміння і не проводити свою політику за спинами.

   Іван Нанка теж виступив за те, щоб матеріали в газеті підписувалися справжнім ім’ям. Він також висловив сподівання, що надалі вибори проходитимуть у змагальному процесі.

   Анатолій Кущ підкреслив, що завдання партій – прихід до влади. Районний осередок АПУ, як і всі присутні в залі, працює на своє село, на свою громаду. Він запевнив, що будуть трудитися над тим, щоб виконати обіцяне. За його словами, якщо хтось в газетній статті вбачає неправдиві факти – можна звернутися до суду.

   Анатолій Чорненко підкреслив, що він наймолодший в політичних кругах району, але вже має досвід політичної передвиборної боротьби, в якій часто застосовуються брудні методи. На його переконання, з точки зору журналістської етики він би утримався від публікації таких статтей.

   Геннадій Антоненко зазначив, що на його думку, цей захід мало схожий на «круглий стіл», а нагадує швидше бюро райкому партії, «де хочуть когось відпороти, тільки не знають кого і за що». Він погодився, що це була найбрудніша виборча кампанія, але слід розрізняти критику і чорний піар, це різні речі.

   Ігор Скрипченко не погодився з більшістю зауважень та звинувачень на адресу редакції стосовно публікації «брудних» матеріалів. Передвиборна агітація в газеті пройшла без жодного порушення і з чітким дотриманням законодавства. Не надавати площу для друку матеріалів передвиборної агітації, відмовляти учасникам виборів у розміщенні їх передвиборної агітації редакція не може, адже це пряме порушення низки законодавчих актів.

   «Свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України» - говориться в статті 2 Закону «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні». А стаття 54 Закону «Про місцеві вибори» визначає: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів».

   Ні редакція, ні політичні партії, ні сільські голови, ні райдержадміністрація, ні районна рада не мають жодного права обмежувати і урізати права громадян, які гарантовані Конституцією і законами України.

   Треба всім вчитися жити за правилами правової держави і громадянського суспільства. І редакція покликана в цьому допомагати, а можливо, бути в цьому процесі попереду, не зважаючи навіть форми тиску, які маскуються під демократичні.

Переглядів: 1276 | Додав: Golnedr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Панорама району
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту
Зроблено на замовлення газети "Голос ПОСУЛЛЯ"